Ξενάγηση στις ορχιδέες του Πευκιά Ξυλοκάστρου (και όχι μόνο).

     Ο Απρίλης είναι ο μήνας που ανθίζουν οι περισσότερες από τις ελληνικές ορχιδέες (το κάθε είδος για δύο εβδομάδες συνήθως), οπότε είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία, για όσους από σας θέλετε, να γνωρίσετε τις αποικίες τους, που υπάρχουν στον Πευκιά Ξυλοκάστρου. Την ξενάγηση την αναλαμβάνω εγώ, που από καιρό έχω κολλήσει το "μικρόβιο" με τα ορχεοειδή.
     Σ' όσους από σας αρέσει να φωτογραφίζουν οτιδήποτε όμορφο ή σπάνιο, θα σας δοθεί η ευκαιρία να φωτογραφήσετε τους μικροσκοπικούς αυτούς συγγενείς των τροπικών ορχιδέων (όταν λέω «μικροσκοπικούς», εννοώ το μέγεθος του νυχιού του μικρού έως του μεγάλου δακτύλου του χεριού σας -προς αποφυγή απογοητεύσεων). Ακόμη κι αν έχετε απλά δυνατότητα micro και όχι s-micro (δηλ. super micro) στην κάμερά σας, υπάρχουν "κόλπα" που μπορούν να σας δώσουν το επιθυμητό αποτέλεσμα! 
     Μπορείτε επίσης να φέρετε μαζί σας και τα παιδιά σας, ή όποιον άλλον ενδιαφέρεται να μάθει τις συγκεκριμένες τοποθεσίες των αποικιών, ώστε η γνώση να μεταδοθεί και στις επόμενες γενιές. Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η ύπαρξη στοιχειώδους ωριμότητας, ώστε αυτή η γνώση να χρησιμοποιηθεί για την διατήρηση και προστασία των αποικιών και όχι για την καταστροφή τους (λυπάμαι που το λέω, αλλά υπάρχουν παιδιά -κυρίως αγόρια- που βρίσκουν ευχαρίστηση στο να καταστρέφουν αυτά ακριβώς που θα μάθουν ότι δεν πρέπει ν' αφήσουμε να καταστραφούν!).
Ήδη η ενημέρωση ενός και μόνου ανθρώπου (του δασοφύλακα) απέτρεψε την καταστροφή κάποιων αποικιών των ορχεοειδών από δενδροφυτεύσεις που έγιναν στον Πευκιά (ακόμη και ένα μέτρο πιο πέρα από το προγραμματισμένο είχε σημασία). 

Θα σας περιγράψω την πραγματοποίηση της πρώτης τέτοιας ξενάγησης, που έγινε, μετά από πρόσκλησή μου, την 1η Απριλίου του 2013, με τη συμμετοχή ...ενός ατόμου (οι άλλοι μάλλον νόμισαν ότι ήταν πρωταπριλιάτικο αστείο)! 
Όλες οι φωτογραφίες έχουν παρθεί από εμένα, οπότε μην περιμένετε και πολλά όσον αφορά την ποιότητά τους.

Η πρώτη αποικία που είδαμε ήταν της ομάδας OPHRYS LUTEA. Είδαμε κι αλλού αποικίες της συγκεκριμένης ομάδας, που δεν θα τις αναφέρω για να μην σας κουράζω. 



Συνεχίσαμε με αποικία της ORHRYS SPECULUM (καθρεπτάκι). 


Ύστερα, είδαμε μια αποικία με μπάρλιες του Robert (γιγαντορχιδέες), το μεγαλύτερο σε μέγεθος είδος από τις ελληνικές ορχιδέες.

Μετά επισκεφτήκαμε ένα μέρος όπου φυτρώνουν φρέζιες, αλλά βρήκαμε ελάχιστες ανθισμένες γιατί ήταν στο τέλος της ανθοφορίας τους. 


Μετά είδαμε τα πρώτα φύλλα -αφού ανθίζει τέλος Αυγούστου- ενός θαλασσινού κρίνου (παγκράτιο το παράλιο). Οι φωτογραφίες έχουν παρθεί αρχές Σεπτέμβρη. 



Μετά είδαμε μια μεγάλη αποικία από ορχιδέες του γένους Οφρύς (ονόματα μη ζητάτε -επικρατεί το ...χάος!). 



Εδώ, δράττομαι της ευκαιρίας να σας παραθέσω φωτογραφία, όπου το νυχάκι του μικρού μου δακτύλου βρίσκεται ακριβώς δίπλα από ένα άνθος ορχιδέας αυτού του γένους (οφρύς), γιατί όσο κι αν είχα προειδοποιήσει με λόγια, η απογοήτευση που προανέφερα υπήρξε σε όσους είδαν από κοντά το μέγεθος των ορχιδέων (και, όχι, δεν είναι το δάκτυλό μου μεγάλο, το άνθος είναι μικρό!):


Σε μια άλλη αποικία του ίδιου γένους είδαμε να έχουν μπουμπουκιάσει και κάποιες ορχιδέες του γένους σεράπια, που εδώ την έχω σε φωτογραφία ανθισμένη. 


Ακολούθως, μάθαμε να ξεχωρίζουμε τη μυρτιά από το ...σχοίνο(!), από το διαφορετικό φύλλωμα, αφού τον Απρίλιο δεν είχαν ανθήσει. Στη φωτογραφία είναι άνθος μυρτιάς, τον Ιούλιο, στην παραλία Καβουρότρυπες της Χαλκιδικής (προσέξτε τα λογχοειδή φύλλα, σε αντίθεση με του σχοίνου, που είναι πιο στρογγυλά). 


Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε μια αποικία από μυροσκέλες (ορχιδέα η εύοσμη -μυρίζει σαν βανίλια!), οι οποίες είχαν βγάλει μόνο φύλλα, αφού η άνθισή τους γίνεται κατά το τέλος του Μάη (απ' όπου και οι φωτογραφίες). 


Στο τέλος της ξενάγησης υπήρχε μια έκπληξη: Όλοι θα γνωρίζετε το παρακάτω εικονιζόμενο φυτό, που λέγεται ψευδοτρίφυλλο ή ξυνήθρα, που κατακλύζει αυτή την εποχή τα χωράφια και τους αγρούς με τα κίτρινα λουλουδάκια του (αυτό που ίσως δεν γνωρίζετε είναι ότι είναι ξενικό είδος, που ήρθε στη χώρα μας γύρω στο 1820 και, απ' ότι βλέπετε, εξαπλώθηκε παντού). 


Η έκπληξη ήταν η επίσκεψη μιας τοποθεσίας στον Πευκιά, όπου το συγκεκριμένο είδος υπάρχει με πολύφυλλο άνθος! Στις φωτογραφίες που ακολουθούν, σας έχω και ολόκληρο το φυτό, για να δείτε τα χαρακτηριστικά του φύλλα, ώστε να μην σας μείνει αμφιβολία ότι μιλάμε για το ίδιο είδος. 



Ελπίζω να ευχαριστηθήκατε αυτή την ξενάγηση, έστω και από την άνεση του σπιτιού σας, και να ξέρετε ότι είμαι πάντα πρόθυμος για όποιον ενδιαφέρεται να την επαναλάβω ολόκληρη ή ένα μέρος της (αν π.χ. κάποιος ενδιαφέρεται για την τοποθεσία των αποικιών κάποιων συγκεκριμένων ειδών από αυτά που είδατε).

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τι πραγματικά λέει το κοράνι για τους Έλληνες.

Η αλήθεια ότι "η αποχή και το λευκό είναι ψήφος στο φανατισμό" και ο μύθος ότι "η ψήφος σε μικρό κόμμα είναι χαμένη ψήφος".

Φαράγγι Φόνισσας Ξυλοκάστρου: Η πανέμορφη Φόνισσα που κόντεψε να με ...φονεύσει!